Do restauracja gdańsk chodzimy nie tylko po to, żeby smacznie zjeść ale między innymi po to, żeby zostać mile obsłużonym. Często nasze samopoczucie w tym miejscu uzależnione jest właśnie od tego, czy kelner podejdzie profesjonalnie do swoich obowiązków i zajmie się nami z należytą starannością.
Jeżeli tak się stanie, wyrazem naszej wdzięczności i uznania dla jego pracy w restauracja gdańsk może być napiwek, Celowo piszę może, bo wcale nie musi. Nigdzie pisanego nakazu nie ma. Historia napiwku sięga trzystu lat. Dawno temu, w karczmach, napiwek był jedynym wynagrodzeniem kelnera. Teraz jest w zasadzie dodatkiem do wynagrodzenia, choć często jego wielokrotnością. Kwestia czy zostawić napiwek w restauracja gdańsk jest rzeczą indywidualną i zależy głównie od naszej dobrej woli.
Jeżeli uznamy, że napiwek kelnerowi się należy, pojawia się pytanie ile zostawić. Ogólnie przyjętą stawką jest dziesięć procent wartości rachunku za posiłek. Ale uwaga! W Stanach Zjednoczonych jest on niemal obowiązkowy i sięga nawet dwudziestu pięciu procent, natomiast w krajach Dalekiego Wschodu jak Chiny, Japonia czy Izrael jest on czymś wręcz obraźliwym..