Dodany: 2012-07-12 12:16:10

 

Kotlet pożarskiBardzo starym daniem kuchnia rosyjska jest kotlet pożarski, w Rosji to tak słynny kotlet jak w Poslce schabowy. To wymarzone danie mięsne dla każdego rosjanina, potrwa pochodzi z XIX wieku, według krążącej w kuchnia rosyjskiej pierwszy raz zrobił ją karczmarz Pożarski gdy zatrzymał się u niego Mikołaj I, ponieważ danie posmakowało carowi włączono jedo menu królewskiego i w ten sposób kotlet pożarski trafił na salony.

 

Kotlet pożarski stał się natchnieniem dla A. Puskzina któy poświęcił mu kilka stron swojej twórczości. Jest jeszcze inna wersja historii pochodzenia kotleta pożarksiego według której nazwa wzięła się od bojara Dimitrija Pożarskiego. W kuchnia rosyjska jest dobry przepis na kotlet pożarski na początek powinno się zamoczyć bułkę w mleku, zmielić pierś z cebulką smażoną i bułką.

 

Do całości wrzucamy dwa żółtka solimy i pieprzymy oblewamy roztopionym masłem, mieszamy, z tak powstałego dania otrzymujemy dwa płaskie, kotlety. Panierujemy je po zamoczeniu w mące do złotego koloru. Tradycyjnie jak na kuchnia rosyjska przystało mamy cała masę rekomendowanych dodatków do jakich zalicza się: sos grzybowy, ziemniaki, kalafiory lub zielony groszek..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Kotlet pożarski
Nick: