Kuchnia rosyjska jest ukierunkowana na mięso i ryby, większość dań zawiera jeszcze grzyby. Jednym ze standardowcyh dań mięsnych są żarkoje. Zarkoje są obecne w kuchnia rosyjska od dawna.
Przepis krążył między pokoleniami, przekazywany z rąk do rąk sukcesywnie a brzmi następująco: pokrojone w paski mięso i umyte, posolić i posypać mąką. Obsmażyć mięso z cebulką na rozgrzanym smalcu aż do pojawienia się złotej barwy. Suszone śliwki moczyć a następnie dorzucić do reszty potrawy. Zalać koncentratem pomidorowym, dorzucić pieczarki, groszek zielony i wyciśnięty czosnek. Wymieszać podlać wywarem i dusić aż zmięknie mięso. Potem powinno się dodać śmietanę i stale mieszać.
Ostatni krok to przyprawienie dania solą, pieprzem, i zamknięcie w osobnym naczyniu nakrycie ciastem drożdżowym i posmarowanie z wierzchu jajkiem, i do piekarnika na 200 stopni C, trzymać do ponownego uzyskania złotej barwy. To typowy przepis kuchnia rosyjska. Według tradycji kuchnia rosyjska żarkoje podaje się z zestawem surówek. Nie jest to danie złożone wymaga tylko nieco innych niż zazwyczaj zasad przygotowania.