Dodany: 2012-07-12 12:09:20

 

StrogonoffStragonoff jest daniem z korzeniami arystokratycznymi, jego pomysłodawcą był hrabia rosyjski Stragonow, podczas odbywających się u niego uroczystości podawał danie zawierające polędwice z pieczarkami.

 

W kuchnia rosyjska nazywa się to stragonowem na zachodzie nosi on nazwę boeuf strogonow. Czas a raczej jegu upływ zmodyfikował przepis na stragonowa, teraz przyjmuje się, że można użyć do jego zrobienia innego mięsa niż polędwicy zostąło to już utrwalone w kuchnia rosyjska.

 

Stary rosyjski stragonoff znany w kuchnia rosyjska wymaga: 80 dag polędwicy wołowej, 3 łyżek masła, 2 cebul, 150 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 150 ml śmietany, 1 łyżkę mąki, mieloną czerwoną paprykę słodką, 3 ogórki konserwowe, 0,5 kg pieczarek, 2 czerwone papryki, 1 łyżkę musztardy i sól z pieprzem do smaku. Mięso smażymy dorzucamy wszystko po kolei do garnka i gotujemy, dodajemy wody dorzucamy musztardę, przecier pomidorowy i całość dusimy. Po zakończeniu na wierzch śmietana i pietruszka i mieszanie..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Strogonoff
Nick: