Dodany: 2011-09-12 14:56:51
 

Charakterystyka restauracji holenderskiejJedyne z czym wielu z nas kojarzy się kuchnia holenderska to frytki, frytki i jeszcze raz frytki. Z dużą ilością ketchupu i majonezu i w tym kraju, uwaga, podawane także z cebulą czy sosem orzechowym.

 

Jednak podstawą tradycyjnej kuchni holenderskiej w restauracja gdańsk są ziemniaki i potrawy jednogarnkowe, a więc proste, niedrogie i mało czasochłonne. Należą do nich stomppot czyli puree ziemniaczane z dobrze podsmażonym bekonem i warzywami, erwtensoep, czyli zupa grochowa z łuskanego zielonego grochu oraz bruine boenensoep czyli zupa fasolowa, z brązowej fasoli.

 

Najbardziej jednak szokuje polskie podniebienia holenderska restauracja gdańsk potrawą o nazwie hete bliksem, pod którą kryją się puree z rozgotowanych ziemniaków, cebuli i- o zgrozo- jabłek i gruszek. Zwana jest też holenderską parzybrodą. Jeśli chodzi o mięso to podaje się tu głównie wołowinę. Wbrew pozorom Holendrzy jedzą też dużo warzyw. W menu restauracja gdańsk znajdziemy więc też potrawy z kalafiorem, brukselką czy szparagami. Mimo, że holenderski obiad nie istnieje bez deseru, to nie są one wyszukane- może go stanowić zwykły budyń.

 .

Dodaj nowy komentarz do artykułu Charakterystyka restauracji holenderskiej
Nick: