Rosyjskie zupy to nie tylko zupy gorące, niekóre podaje się na zimno bez gotowania. Chłodnik to rodzaj zup które są podawane zimne, w kuchnia rosyjska może to być np. okroszka.
Jej zaletą z punktu widzenia kucharzy jest dowolnośc składników. Przez to w zależności od kucharza okroszka smakuje inaczej i wygląda inaczej. Kuchnia rosyjska proponuje do okroszki jajka, mięso, buraczki, ogórki, wołowina, ogórki, zielona cebula, jajka, śmietana, kwas chlebowy, koper, cukier, gorczyca, sól.
Podstawą do okroszki jest kwas chlebowy. Zrobienie okroszki zaczynamy od wołowiny wraz z ogórkami trzeba pokroić ją w słupki, cebulę poszatkować i rozetrzeć z solą i dodać gorczycę, następnie oddzielić żółtko od białka a białko ubić. Kwas wymieszać z solą i cukrem, wrzucić wszystko razem do jednego naczynia i zalać kwasem. Podczas podawania okroszki powinniśmy wrzucić do niej pietruszkę i śmietanę. Wartość odżywcza okroszki jest kreowana przez to co się w niej znajduje a to jest determinowane inwencją kucharza..