W naszym kraju najbardziej znanymi najczęściej spożywanym rodzajem mięsa jest oczywiście wieprzowina. Jesteśmy krajem w Europie i na świecie, w którym spożywa się najwięcej wieprzowiny i jesteśmy uważani z mistrzów jej przyrządzania. Doskonale zna się na tym również catering opole. Jak więc przyrządzać wieprzowinę, aby była najsmaczniejsza?
Najważniejsze w tym mięsie jest to, że należy je bardzo dobrze doprawić przyprawami. Najlepiej skorzystać z przypraw, które są z jednej strony bardzo aromatyczne, zaś z drugiej pomagają w trawieniu. Doskonały więc będzie majeranek oraz pieprz ziołowy. Jak zaznacza catering opole do przygotowania wieprzowiny warto używać zalew, ponieważ mięso staje się bardziej kruche i aromatyczne.
Mięso wieprzowe doskonale nadaje się również do wędzenia i jest to bardzo popularny sposób spożywania tego mięso. Wędzimy przede wszystkim w okolicach Świąt – poleca tę metodę również catering opole. Przy wędzeniu, poza zalewą, najważniejsza jest cierpliwość. Bez niej mięso wyjdzie nam po prostu surowe. Istotne jest również drewno, na którym wędzimy mięso.