Zupy stanowią pierwsze danie obiadowe powinny być lekkei i pożywne w każdym bądź razie mało sycące w kuchnia rosyjska tak nie jest. Za to zupami kuchnia rosyjska można się najeść do syta.
Chasz to jedna z takich zup, bardzo kolorowa i smaczna na bazie kostki rosołowej. Do jej wykonania potrzeba: wołowiny, rosołu drobiowego(kostka), selera, marchwi, borowika suszonego, pietruszki, cebuli, masła, mąki, natki pietruszki, cytryny, liścia laurowego, soli i pieprzu. Przyrządzać następująco gotujemy kostkę rosołową, przez godzinę, zmoczone grzyby odcedzamy i kroimy drobno, umyte warzywa kroimy w kostkę na maśle podsmażamy warzywa z grzybami dodajemy do całości i dolewamy wody.
Na koniec gotowania można dodać cytrynę w plasterkach i natkę pietruszki. Chasz nieznacznie odbiega od tradycyjnych zup jakie możemy znaleźć w kuchnia rosyjska. Wynika to z braku ogórków pod jakąkolwiek postacią, i obecności grzybów, chasz nie jest kwaśny ma bardzo przyjemny smak i ciekawy kolor. Chasz jest bardzo dobry ma skórę..