Alkohol jest tradycyjnym napojem kuchnia rosyjska, jest używany nie tylko jako napój, ale też jako dodatek, przyprawa. Nie ma on większego znaczenia dla procesu gotowania czy smaku dań, ale jest nierozerwalnym elementem kultury rosyjskiej.
Ponieważ dania kuchnia rosyjska są ciężkostrawne , pełne mięsa sycące, tłuste najlepiej jest zapijać je alkoholem, zwykła herbatka to za mało. Większość potraw np. zup w kuchnia rosyjska jest ostra i kwaśna po takich daniach alkohol działa jak stabilizator smaku. Oczywiście nie można pić dowolnego alkoholu do dowolnego dania, każdy posiłek i potrawa ma swój alkohol. Jednak i tak dominuje wódka, bardzo popularny jest Stragonov.
Poza czystą wódką pija się rozne mieszane wódki i tak wyróżnia się: starkę, piercówkę, limonnaja(cytrynowa), ochotniczaja, stolicznaja. Są to wódki o nietypowym smaku pasujaće tylko do okreśłonych potraw nie należy łączyć ich z innymi rodzajami, bo może nam nie smakować, albo będziemy się źle czuli. Rosyjska gościnność jest dość słynna, warto zachować umiar..