Prawdziwa polska zupa pomidorowa to zupa z ryżem, zawiesista jednak nie taka, jak podają choćby w Hiszpanii, która jest zupą -kremem. Nie każdy, tradycyjny Polak lubi pomidorową w stylu hiszpańskim, jednak to co najważniejsze w każdej wersji tej zupy to duża ilość świeżego przecieru pomidorowego, na bazie którego wraz z rosołem, czy bulionem tworzona jest zupa pomidorowa
. Obiady opole, które podawane są w dobrych restauracjach zawsze zaznaczają, czy podawana zupa pomidorowa to krem, czy też polska pomidorówka, która jest specyficzna, często nieco bardziej tłusta niż inne pomidorowe, które zjemy w innych krajach. Podstawą obiady opole, a więc i pomidorówki jest dobra , świeża pietruszka, która mimo że dodawana na koniec, jest niejako wisienką na torcie, którym jest mistrzowska pomidorówka.
To co jest ważne w tym, czym są obiady opole, w tym polskie zupy to również fakt, że są one podawane w nieco większych porcjach niż gdzie indziej na świecie, co przede wszystkim liczy się dla tych, którzy idą do restauracji na obiad jak ten, który zjedliby w domu, by nie tylko posmakować, ale przede wszystkim się najeść..