Ryby są postrzegane jako bardzo zdrowe i pożywne, większość kuchni narodowych przyrządza je jako danie główne, ale kuchnia rosyjska jest tu pewnym wyjątkiem. W kuchnia rosyjska jest Ucha to zupa rybna gotowana na mięsie rybnym.
Do jej ugotowania wymaga się: 1-1,5 kg drobnych ryb( karasie lub okonie), 50g ziemniaków, 60dg włoszczyzny, 1 łyżka masła, 0,5 pęczka natki pietruszki i tyle samo koperku, liść laurowy, cztery ziarna ziela angielskiego, sól. Ryby trzeba odpowiednio przygotować czyli odciąć głowy, umyć korpus. Przygotowanie uchy zgodnie z przepisami tradycyjnej kuchnia rosyjska to nic prostszego kroimy wszystko, wrzucamy w jedno naczynie gotujemy razem, i dodajemy masło.
Następnie wyjmujemy przyprawy zanim podamy gotujemy ją około 30-40 minut. Jest to prawdziwia rybna zupa a nie tylko imitacja jak zupy rybne w polskiej kuchni. Ucha to jak na zupę kuchnia rosyjska przystało sycące danie, w pełni pożywne i zadowalające dla każdego smakosza i wielbiciela nie tylko kuchnia rosyjska i ryb..