Syberia to odległy zakątek Rosji jeden z najdalszych rejonów, ale także tam powstawały dania które weszły do stałego jadłospisu kuchnia rosyjska. Pielmieni to danie syberysjiego pochodzenia do standardowego pielmieni musimy wyrobić ciasto złożone z soli, dwóch jajek, pół szklanki ciepłej wody.
Po zrobienu go przykrywamy je ściereczką na 30-40 minut. Teraz przechodzimy do wyrabiania farszu potrzeba do tego 20 dag wołowiny i tyle samo wieprzowiny i dwie cebule, przyprawić solą i pieprzem a na koniec polać zimna wodą. Dobry farsz jest rzadszy niż ten na kotlety. Rozwałkowane ciasto tniemy na krążki i układamy na nich farsz, łączymy brzegi ciasta i zrobione, po wszystkim wstawiamy je do lodówki i czekamy aż stwardnieją.
Wielkość pielmieni nie jest ustalona przez normy kuchnia rosyjska, mogą być małe, duże albo średnie co kto lubi tu kłania się inwencja kucharza i wymagania gości. Kuchnia rosyjska przed podaniem nakazuje wrzucenie ich do osolonej gotującej się wody na 10 minut aż do wypłynięcia. Pielmieni to jedno z dań co do którego nie ma ograniczeń odnośnie dodatków które można do nich użyć. Starorosyskie przepisy z zakamarków kuchnia rosyjska proponują śmietanę, topione masło, ocet, pieprz, musztardę..