Każdy kraj ma swoje naleśniki, w zasadzie wszystkie i tak są podobne do siebie, ale co kuchnia to obyczaj nie inaczej jest w przyapdku kuchnia rosyjska. Bliny bo tak nazywają się naleśniki kuchnia rosyjska, w rosyjskiej tradycji utarło się, że bliny podaje się na stypach.
Zgodnie z tradycją ich owalny kształt jest alegorią skończoności ludzkiego życia. Bliny w odróznieniu np. od polskich naleśników przyrządza się z ciasta z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Byliny są podawane kobietom w ciaży po porodzie w rosyjskich szpitalach, to bezpiecnze danie nie powduje nistrawności czy innych kłopotów żołądkowych. Można je jeść o każdej porze roku i w każdym wieku.
Kuchnia rosyjska przewiduje liczne dodatki do bylin takie jak: łosoś, śmietana, roztopione masło, wędzony jesiotr, marynowany śledź, czarny kawior, konfitury. Dodatki do bylin są bardzo zróżnicowane i przez to byliny mogą smakować na wiele sposobów raz na słodko, raz na gorzko. Same w sobie byliny smaku nie mają, warto wspomagać się takimi dodatkami jak radzi nam kuchnia rosyjska..