Kuchnia rosyjska, mimo tego że słynie z dań mięsnych to nie brakuje w niej potraw słodkich, placków itp. wypieków. Pośród nich wyróżniają się popularne watruszki, to bułeczki drożdżowe powszechnie panujące w kuchnia rosyjska.
To miękkie pieczywo z serowym nadzieniem. Do ich zrobienia należy zgromadzić: 400 g maki, 200 ml mleka, 3 żółtka, 5 łyżek stopionego masła(70G), sól, 1 jajko, 60 g cukru, 20 g świeżych drożdży.
Przepis jest stary i przekazywany z pokolenia na pokolenie tak zachowal się w kuchnia rosyjska wykonywać go powinno się następująco: przesiać mąkę, rozpuścić drożdże w letnim mleku, wymieszać z łyżką cukru i 1/3 mąki, odstawić na dwie godziny. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę dodać mąkę i sól. Rozpuszczone masło rozrabiać aż będzie gładkie i lśniące. Przykryć i patrzeć czy wyrasta minimum dwie godziny zaleca kuchnia rosyjska. Teraz bierzemy się za masę serową, rzeźbimy kulkę z wgłębieniem w środku i nakładamy na nie masę serową. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 220 st C. Zgodnie ze starymi zasadami kuchnia rosyjska watruszki piec należy w piecu..