Zupy w Rosji są prawie jak drugie dania, sycące, gorące, można się nimi najeść do syta taka jest kuchnia rosyjska. Solianka jest cenioną przedstawicielką zup w kuchnia rosyjska bazuje ona na mięsie wołowym, najlepiej ok. 0,5 kg bez kości.
Kwaśny smak solianki jest spowodowany ogórkami kiszonymi i ogólną kompozycją skłaników takich jak szynka wędzona, cebula, pomidory, oliwki zielone, sok z ogórków, masło, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, kminek, sól. Smak jest bardzo zróżnicowany, żeby dydobyć go z takiej mieszkani warzywno mięsnej potrzeba czasu i odpowiedniego procesu gotowania, długotrwałego i złożonego tak powstaje typowa zupa kuchnia rosyjska: solianka.
Metoda wykonania nie odbiega od innych zup, wszystko pokroić, wrzucić i wymieszać. Szynkę podsmażamy na patelni, po czym do zupy wszystko gotujemy i to kilka godzin. Smak solianki mocno odbiega od wszystkich typowych dla nas zup, są ostre, pieprzne, kwaśne. Soliankę powinno się jeść z chlebem razowym, tak nakazuje tradycyjna kuchnia rosyjska..