Syberia to odległy zakątek Rosji jeden z najdalszych rejonów, ale także tam powstawały dania które weszły do stałego jadłospisu kuchnia rosyjska. Pielmieni to danie syberysjiego pochodzenia do standardowego pielmieni musimy wyrobić ciasto złożone z soli, dwóch jajek, pół szklanki ciepłej wody.
Ryby są postrzegane jako bardzo zdrowe i pożywne, większość kuchni narodowych przyrządza je jako danie główne, ale kuchnia rosyjska jest tu pewnym wyjątkiem. W kuchnia rosyjska jest Ucha to zupa rybna gotowana na mięsie rybnym.
Rosyjskie zupy to nie tylko zupy gorące, niekóre podaje się na zimno bez gotowania. Chłodnik to rodzaj zup które są podawane zimne, w kuchnia rosyjska może to być np. okroszka.
Zupy stanowią pierwsze danie obiadowe powinny być lekkei i pożywne w każdym bądź razie mało sycące w kuchnia rosyjska tak nie jest. Za to zupami kuchnia rosyjska można się najeść do syta.
Zupy w Rosji są prawie jak drugie dania, sycące, gorące, można się nimi najeść do syta taka jest kuchnia rosyjska. Solianka jest cenioną przedstawicielką zup w kuchnia rosyjska bazuje ona na mięsie wołowym, najlepiej ok. 0,5 kg bez kości.